Álomnap Esküvőszervezés

A romantika és az elegancia jegyében

A karikagyűrű története

A karikagyűrű ősidők óta létező tradicionális szimbóluma a férfi és nő közötti szövetségnek. A jegygyűrű a szerelmet, a hűséget és a soha véget nem érő összetartozást jelképezi.
Karikagyűrű története - Álomnap Esküvőszervezés

 A karikagyűrű jelentése:

  • A kör több ősi kultúrához hasonlóan Egyiptomban is az örökkévalóság valamint a Nap és a Hold jelképe volt.
  • A körkörös forma kifejezi a soha el nem múlást, szimbolizálja, ahogy a szerelem és az egymás iránti érzések az egyik féltől a másikig körben-körben, örökkön örökké megmarad.
  • A gyűrű közepén lévő lyuk kapuként, ajtóként nyílik a jövő eseményeire.

A kéz ujjain való viselés rendjéről:
A római kultúráig nyúlik vissza az a tény, hogy a bal kéz negyedik ujjából közvetlenül a szívhez vezet egy ér, azért ez az ujj kiváltképp alkalmas a szeretettel, szerelemmel kapcsolatos gyűrű viselésére.

 A karikagyűrű története - Álomnap Esküvőszervezés

A XVIII. században folyamatosan szorították ki az ékszerfélék a korábban szokásos jegyajándékokat. Ilyen volt például a jegykendő. A XIX-XX. század fordulóján még a vőlegény vitt gyűrűt a menyasszonynak és Ő jegykendőt kapott.

 

A végső kiteljesedett változatban a férfi három gyűrűt vásárol. Kettőt a nőnek és egyet magának.
Manapság is ez a gyakorlat. A vőlegény egyedül vásárolja meg az eljegyzési gyűrűt és egy romantikus pillanatban megkéri párja kezét. Természetesen a lánykérést megelőzi, hogy a vőlegény a lány édesapjának engedélyét kéri, majd az esküvői előkészületek ideje alatt együtt választja ki a pár a jegygyűrűt. Ezután kinél mikor jöhet az esküvő, ahol a menyasszony és a vőlegény egymás kezére húzzák a karikagyűrűt.